Christer Sjöberg
NV1E
Nacka Gymnasium

Tillbaka till skolarbetssidan

George Orwell, 1984
- bokrecention av ovanstående bok ht 1997

Eftersom en innehållsredogörelse av boken förefaller ointressant i detta sammanhang börjar jag direkt skriva om mina åsikter och reflektioner kring boken.
Först måste jag medge att jag aldrig tidigare läst en hel sciencefictionbok. Det var alltså en ny erfarenhet.
Jag tycker det var intressant att läsa om hur en person tänkte sig samhället trettiosex år in i framtiden. Att samhället sedan inte utvecklades riktigt som i boken är en annan sak. Jag tror faktiskt inte att författaren Orwell var ensam om sin framtidsteori under det sena fyrtiotalet då man efter ett just avslutat världskrig hade en ganska oviss framtid för dörren. Det samhälle Hitler skapade var ju i många avseenden likt Luftfält 1, samhället som beskrivs i boken. Han hann bara inte driva det så långt.
Ett samhälle som det boken skildrar ter sig för mig ganska orealistiskt och framför allt osannolikt. Jag är övertygad om att en inhemsk revolution eller utländskt agerande skulle stoppa en sådan utveckling innan den ledde till Luftfält1:s proportioner. Som belägg för denna åsikt tycker jag det räcker att åter igen nämna Hitler och Nazi-tyskland. Hitler blev till slut stoppad, om än lite för sent.

När det gäller det sätt som boken är skriven på tycker jag att handlingen i stort är bra och vid flera tillfällen direkt gripande. Det som gör berättelsen gripande är nog författarens sätt att skriva. Man lever sig in i Winstons (huvudpersonen) situation och ser på saker som händer från hans synvinkel, och de saker som händer är tveklöst spännande.
Men jag finner inte allt vara bra i Orwells sätt att skriva. De första åttio(!) sidorna, dvs en tredjedel av hela boken, består i stort sett bara av en redogörelse för hur samhället runt Winston är uppbyggt. Så lång bakgrund borde inte behövas innan själva storyn börjar. Effekten tror jag tyvärr blir att många som börjar läsa boken slutar eftersom det helt enkelt bara är ett enda ältande. Ett ältande som antagligen bara intresserar framtidsforskare. I mitt tycke borde Orwell  i allmänhet begränsa sig när det gäller beskrivningar av alla de slag.
Ett utmärkt exempel på Orwells ältande är hans beskrivning av hur språket nyspråk är uppbyggt. I den översättning jag läst är denna beskrivning på hela nio sidor. Den är dessutom inlagd som en bilaga i slutet av boken. Synd, tycker jag, att boktryckeriet skall behöva trycka nio sidor i onödan. För det är sannerligen onödigt i allra högsta grad. Nyspråk beskrivs ändå titt som tätt inne i själva berättelsen.

Anledningen till den långa och ständigt återkommande beskrivningen av samhället tror jag är Orwells vilja att föra fram sitt budskap. För det är säkerligen därför Orwell skrivit denna något annorlunda bok. Det budskapet han vill ge är att vi alla måste tänka till, för att undvika att exemplet i boken skall bli verklighet. Rädslan som boken för fram beror nog mycket på Europas ovissa framtid under slutet av fyrtiotalet, då andra världskriget just slutat.
Orwell skulle lika gärna kunnat skriva sin vision som en ren faktarapport om det bara hade handlat om att framföra sina farhågor. Men i och med framförandet i skönlitterärt pocketformat når han ut till vanligt folk, vilka är de som i boken bidrar till Orwells skräckexempel.

Av texten i boken framgår inte att det är en framtidsvision. Enda anledningen till att jag vet det är att det står vilket år (1948) boken är skriven på bibliotekssidan. Det faktum att boken heter och handlar om året 1984 gör att man nu under tiden efter 1984 lika gärna kan tro att det är en skönlitterär bok med historisk prägel. Nu vet ju dock de allra flesta att Orwells farhågor inte slog in, varför vi med den vetskapen kan räkna ut att boken är skriven före 1984. Om någon däremot skulle hitta ett exemplar av boken, utan bibliotekssida, i en avlägsen framtid vore det nästan omöjligt att avgöra om det är en sciencefictionbok eller inte.
Det jag vill komma fram till med mitt resonemang är att sciencefictionböcker ofta är skrivna på samma sätt som historiska romaner. Skillnaden är utgångspunkten för författaren. Historieböcker är till skillnad från sciencefictionböcker skrivna med facit i hand. En iakttagelse värd att notera.

För att slutligen kort sammanfatta vad jag tyckte om boken vill jag påstå att det är intressant att läsa om Orwells tankar. Min enda, men icke att förglömma, invändning mot boken är Orwells ältande fram och tillbaka. Det hade varit bättre att bestämma sig om boken skulle vara skriven i skönlitterär eller faktamässig form, istället för att skriva någon sorts blandning. För boken är sannerligen ingen pärla ur skönlitterär synpunkt.